Харків'яни можуть скаржитися на рекламу російською мовою у Держпродспоживслужбі. Про це повідомили у самому управлінні.

Це відомство контролює дотримання законів рекламодавцями та виробниками. За дев'ять місяців цього року там було вивчено 191 рекламний носій зовнішньої реклами, з них на 79 знайшли порушення. Більшість цих порушень підпадає під частину 1 статті 6 Закону "Про рекламу" - реклама державною мовою.

Наприклад, у жовтні харківський магазин заплатив штраф за рекламу російською. В управління звернувся харків'янин, який звернув увагу на вивіску на магазині "Взуття та одяг із Європи". Підприємець добровільно штраф платити відмовився, тепер йому доведеться це зробити через суд.

"Про порушення законодавства у сфері розміщення реклами державною мовою можна повідомити електронною поштою gudpss@kh-consumer.gov.ua. Подаючи звернення, вкажіть свої ПІБ, адресу, суть питання, фото, що підтверджує порушення, ще бажано компанію та її адресу" , - розповіли у Держпродспоживслужбі.

Нещодавно студенти Каразинського університету розповіли, що у виші продовжується навчання російською мовою на хімічному, філософському і навіть філологічному факультетах, причому для студентів відділення української мови та літератури. У виші оперативно відповіли, що створили комісію з розслідування ситуації, і про результати її роботи невдовзі повідомлять.

У вересні мер Харкова Ігор Терехов пояснив, чому продовжує говорити російською мовою. Як розповів мер в інтерв'ю УП, згодом він планує перейти українською мовою у спілкуванні.

"Я офіційною мовою говорю, а телеграм-канал веду російською для зручності читачів, вони в більшості - російськомовні. Настане час, і перейдемо все українською", - зазначив Терехов.

За його словами, Харків - російськомовне місто, і тут немає суперечок та утисків із цього приводу.