У Харкові співробітники філармонії та театрів, які фінансуються з обласного бюджету, із липня не отримують зарплату. Про це розповіла голова обласної організації профспілки працівників культури Надія Юшина у ефірі Українського Радіо.

За її словами, заборгованість по зарплаті в обласній філармонії сягнула понад 900 тисяч гривень. У театрі ляльок цей показник становить 651 тисячу гривень, а в театрі музичної комедії - 801 тисячу гривень.

З липня акторам виплатили лише 10% від належної заробітної плати.

Ситуація ускладнюється тим, що через безпекову ситуацію та відсутність укриттів театри не можуть заробляти на продажі квитків. Фінансування з бюджету покриває лише близько 23% витрат на заробітну плату.

З початку повномасштабного вторгнення штат працівників у комунальних театрах Харкова скоротився приблизно на 50%. Більшість співробітників або звільнені, або перебувають у неоплачуваних відпустках.

Профспілка звернулася до обласної ради, профільного міністерства та Верховної Ради України з проханням збільшити фінансування та виділити субвенцію для харківських театрів. Наразі ситуація в Харкові залишається найгіршою порівняно з іншими регіонами, де театри продовжують працювати і виплачувати зарплати в повному обсязі. Це стосується навіть прифронтових територій: Сум, Запоріжжя. Зокрема, каже Юшина, в Запоріжжі у театрів є укриття, куди люди можуть спуститися під час небезпеки обстрілу.

У кінці минулого року голова ХОВА Олег Синєгубов говорив, що фінансування харківських театрів скоротиться вдвічі у 2024 році – зі 100 млн грн до 50.

Наразі харківські театри фактично не працюють. Вони не отримали дозволів від рятувальників, оскільки в будівлях театрів немає повноцінних укриттів. Деякі театри використовують інші майданчики для своїх вистав.