Кабмін планує забрати кошти з банківських рахунків деяких пенсіонерів-переселенців. Про це йдеться у проекті бюджету на 2025 рік, який Кабмін виніс на розгляд парламенту, пише “Економічна правда”.

Це стосується тих рахунків пенсіонерів-переселенців, за якими не було руху коштів протягом останніх 12 місяців. Планується, що "Ощадбанк" перекаже кошти з рахунків у цьому банку назад до Пенсійного фонду. 

Також Кабмін пропонує забрати гроші з рахунків пенсіонерів-переселенців, які не пройшли фізичну ідентифікацію протягом шести місяців з моменту, коли така ідентифікація мала відбутися. У Мінсоцполітики пояснили, що це стосується переселенців, зареєстрованих до повномасштабного вторгнення РФ. Такі пенсіонери мали подати заяву про проходження фізичної ідентифікації до 31 березня 2024 року. Успішно перевірку пройшли майже 213 тисяч пенсіонерів.

У Мінфіні заявили, що орієнтовна сума коштів, яку можуть вилучити з рахунків пенсіонерів-переселенців, становить 11,3 млрд грн.

Але якщо після вилучення коштів з пенсійних рахунків переселенець звернеться до ПФУ чи "Ощадбанку", то держава відновить йому виплату пенсії. Порядок відновлення виплат ще має затвердити Кабмін.