Кількість жертв у Грозі Куп'янського району може стати ще більшою, повідомили в прокуратурі. За знайденими останками тіл попередньо встановлено, що загиблих щонайменше 51. Але виходячи із заяв родичів, які розшукують своїх близьких, кількість жертв може зрости ще на 3 людини.

Так, у силовиків є звернення від родичів ще 5 осіб, які, ймовірно, перебували в кафе, але поки що їх немає серед ідентифікованих. Ці люди наразі вважаються зниклими безвісти. Дітей серед них немає.

За зовнішніми ознаками та за допомогою експрес ДНК-тестів уже ідентифіковано 49 осіб. Впізнання було ускладнене, бо через потужність вибуху частини тіл дуже понівечені й обгоріли. Триває відбір і зіставлення ДНК-матеріалів.

Удар ракетою "Іскандер" по селу Гроза, що розташоване неподалік від смт Шевченкове, російські війська завдали 5 жовтня. Ракета влучила в місцеве кафе, де поминали загиблого на фронті військового Андрія Козиря. Боєць загинув навесні 2022 року, коли село було окуповане, і його поховали під Дніпром. Його син Денис теж був в армії, потім демобілізувався за станом здоров'я. Син вирішив перепоховати батька в рідному селі. У місцевому кафе влаштували поминки, куди прийшли близько 50 мешканців села з 330.

Від удару загинули цілі родини. Так, у мешканки села Валентини Козир загинули син, донька, онук і чоловік, пише "Суспільне". У важкому стані в лікарні залишається її невістка. У червні 2022 року під час окупації Валентина виїхала із сином своєї доньки на Волинь, а зараз приїхала ховати близьких. Військовий, якого поминали в кафе, був її племінником.

"Мені важко говорити. Дочка в мене хороша була, виховувала сина, вона не хотіла виїжджати, я виїхала і вивезла онука, її сина. Мій син жив в іншому селі. На прощання вони приїхали з дружиною і восьмирічною дитиною.  Вони прийшли на прощання, тому що Андрій був двоюрідним братом моїм дітям і рідним племінником моєму чоловікові. Усі загинули. Крім моїх дітей загинула і рідня чоловіка", - каже жінка.

Родичка Андрія Козиря розповіла, що на поминках загинула вся родина військового. Його донька і дружина приїхали на перепоховання з Польщі, вони мали повертатися - у доньки там залишився чоловік, він поляк. Їхня родина до повномасштабного вторгнення жила в Польщі. Андрій і його син Денис теж працювали в Польщі, але коли почалося вторгнення, вони повернулися і пішли воювати.

У селі Гроза працюють представники моніторингової місії ООН з прав людини. Голова моніторингової місії Даніель Бель повідомила, що кафе було заповнене цивільними жителями села. Члени місії шоковані тим, що сталося.

"Це ще один приклад страждань, завданих українському народу внаслідок російської війни проти України", - заявила Бель.

Журналісти відомої американської газети Washington Post у своєму матеріалі, присвяченому трагедії в Грозі, акцентують, що майже всі загиблі під час удару були цивільними.

"У п'ятницю (5 жовтня - SQ) харківський морг був схожий на місце масового вбивства: кілька десятків співробітників перебирали тіла людей", - написали репортери.

Майже всі жертви - мирні люди: кореспондент видання повідомляє, що бачив серед жертв удару тільки одне тіло у військовій формі.

Загиблі під час ракетного удару чоловік Валентини Анатолій Козир і дочка Ольга Пащенко

Військовий Андрій Козир, якого перепоховали в селі Гроза

Сім'я військового Андрія Козиря

Кладовище в селі Гроза

Фото: "Суспільне", Yan Dobronosov