Харків'янин онлайн допомагав коригувати російські ракетні та дронові удари по Києву. Чоловіка затримали, йому загрожує довічне позбавлення волі, повідомили у Службі безпеки України.

Чоловіка завербували через телеграм-канал з пропозиціями "легкого заробітку". За вказівкою російської спецслужби колаборант прибув до Києва, де орендував квартиру з панорамним видом на місцеву ТЕС. У тимчасовому помешканні він встановив відеокамеру з програмою віддаленого доступу, яка дозволяла окупантам в режимі реального часу стежити за енергооб'єктом. Подібний "спостережний пункт" був обладнаний ще в одній орендованій квартирі поблизу столиці.

Крім того, агент розмістив замасковані пристрої відеофіксації, так звані "відеопастки", для відслідковування ударів по лініях електропередач. Таким чином агресор планував не лише фіксувати наслідки нових повітряних ударів по Київщині, але й виявляти локації української ППО, відстежуючи траєкторії ракет на відео.

Після підготовки "спостережних постів" шпигун повернувся до Харкова нібито для відвідування батьків, але насправді для підпалу релейної шафи на стратегічній лінії залізничного сполучення.

СБУ затримала його в одній з орендованих квартир у Києві, коли той налаштовував нову відеокамеру. Під час обшуків у затриманого вилучено телефони та відеопристрої із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.