Харків'янин у своїй квартирі облаштував "пункт незламності". З жовтня минулого року у квартирі Дениса Котенка побувало близько 60 людей, пише "Суспільне". Тут можна випрати речі, зігрітися, поїсти й переночувати.

Чоловік вирішив облаштувати такий пункт після того, як зрозумів, що світло у його квартирі не вимикається під час віялових відключень. Тоді до нього приходили працювати друзі, є знайома, яка проводила на балконі уроки англійської - там є робоче місце. Далі Денис вирішив запрошувати інших харків'ян, розуміючи складність ситуації. Оголошення він дав у спеціальній групі у Facebook. Під його постом - безліч коментарів, інші люди також пропонують свою допомогу.

Раніше в центрі Харкова Денис Котенко жив із дружиною, п'ятьма дітьми та собакою, але на початку повномасштабного вторгнення вивіз родину до безпечного регіону. Він згадує, як у перші дні після грудневих обстрілів, коли світло в районах вмикалося на кілька годин, у нього було по 12-14 відвідувачів на добу. Зараз, коли ситуація з енергопостачанням налагодилася, приходять дві-три людини на день.

Відвідувачі квартири-пункту намагаються чимось віддячити Денису. Приміром, чоловік, який приходив митися, запропонував свої послуги сантехніка, а сім'я, яка планує приїхати до Харкова і попросити душу, хотіла привезти з села молоко і яйця.

Зараз у квартирі новий мешканець - Владислав Соболь із Куп'янська: чоловік відновлює втрачені документи.

За словами Владислава, він втратив паспорт. Під час окупації міста росіяни пропонували йому здобути громадянство країни-агресора, але він відмовлявся. До Дениса він звернувся по допомогу, бо йому не було де жити.

Інформація про "Пункти незламності" - новий проект підтримки українців - з'явилася в листопаді, коли країна готувалася до чергових масованих ракетних ударів з боку РФ та ситуації, якщо енергетики не зможуть оперативно подати електрику до будинків. Тоді президент Володимир Зеленський наголосив, що місцевій владі поставлено завдання розповісти людям про такі пункти.

Директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокіл розповів, що зараз у Харківській області "Пункти незламності" одночасно можуть ухвалити близько 15 тис. осіб. За його інформацією, у регіоні працюють 315 пунктів, 236 з них організовано військовими адміністраціями, органами місцевого самоврядування та представниками бізнесу, ще 73 облаштували підрозділи ДержНС.

Карта з адресами "Пунктів незламності", де можна зігрітися, випити гаряче, підзарядити телефон - тут.