Настоятель храму Московського патріархату у Куп'янському районі підтримував "російський світ". Про це повідомив речник управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його словами, настоятель одного із храмів у с. Гетьманівка під час тимчасової окупації Куп'янського району закликав місцеву релігійну громаду підтримати загарбників. Також у своїх проповідях він виправдовував злочини агресора у війні проти України. Крім того, настоятель всіляко сприяв поширенню окупаційного режиму та особисто контактував із місцевим гауляйтером Віталієм Ганчевим. Саме з ним представник УПЦ МП погоджував свої дії щодо використання церкви для залучення мешканців до лав ворога та дискредитації Сил оборони України.

Для проведення підривної діяльності він залучив прихожанку, яка допомагала йому розповсюджувати прокремлівську пропаганду на території громади. Крім того, настоятель навіть надіслав "подяку" для так званого "голови військово-цивільної адміністрації Харківської області". У листі він дякує російським військовим за "благополуччя і допомогу". Під час звільнення Куп'янського району клірик зі своєю спільницею втекли до РФ, де намагаються ховатися від правосуддя. Їм заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України) Кримінального кодексу України. Фігурантів оголосили у розшук.

Втік до Росії і Ізюмський митрополит Єлисей – також представник Московського патріархату, який ще за два дні до вторгнення проводив в Ізюмі молебень за мир в Україні, а під час окупації району активно взаємодіяв із окупаційною владою.

27 травня цього року Собор УПЦ МП заявив, що розриває свій зв'язок із Москвою. У постанові йдеться про те, що Собор прийняв зміни та доповнення до свого Статуту, що засвідчують повну самостійність та незалежність Української Православної Церкви. Проте наприкінці травня у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння ще згадували ім'я московського патріарха Кирила.

За словами в.о. голови Служби безпеки України Василя Малюка в інтерв'ю "Інтерфаксу", СБУ розуміє всі можливі загрози ворожого впливу у діяльності УПЦ МП, тому якісно відпрацьовує цей напрямок. Він додав, що це середовище є ідеальним полем для функціонування ворожої резидентури.

"Якщо взяти період з початку війни, то ми відкрили 23 кримінальні провадження за такими персонажами, вже є 33 підозрюваних - від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних коригувальників вогню в рясах", - зазначив Малюк.