Речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віталій Саранцев спростував інформацію ISW (Інститут вивчення війни, США), що росіяни нібито знову захопили Вовчанський агрегатний завод. Саранцев наголосив, що завод залишається під контролем Сил оборони України, пише "Ґвара Медіа".

Вовчанський агрегатний завод, ключове підприємство для міста, спеціалізувався на виробництві широкого спектру промислової продукції. Асортимент включав авіаційні компоненти, такі як насосні станції та гідромотори для літаків, агрегати паливних систем для авіадвигунів, а також автомобільні деталі.

Російські війська окупували завод у травні 2024 року, коли почали новий наступ на півночі Харківщини. Влітку з'явилися повідомлення про значну кількість російських військовослужбовців, заблокованих на території підприємства. Ситуація змінилася наприкінці вересня, коли ГУР успішно провело операцію з визволення заводу, в результаті якої було захоплено полонених росіян.

Саранцев зазначив, що ISW базує свої висновки на відкритих джерелах, включаючи пропагандистські телеграм-канали. За словами речника ОТУ, окрім заяв російських блогерів, немає жодних підтверджень цієї інформації.

Представник ЗСУ також повідомив, що російські війська проводять повітряну розвідку в районі Вовчанська, намагаються перекомплектувати свої штурмові групи та налагодити логістику. Хоча точні наміри противника щодо заводу невідомі, росіяни намагаються просуватися містом. Однак, за словами Саранцева, ці спроби не мають успіху, оскільки Сили оборони України відстежують пересування ворога та завдають ефективних ударів по штурмових групах.