8 жінок-кінологинь та 16 спеціально навчених собак очистять 180 гектарів земель від мін у Харківській області. Вони працюватимуть в полях регіону найближчі 7 місяців.  Про це повідомили в Мінекономіки, про пише УНН.

Кінологині - випускниці Сумського аграрного національного університету. Вони пройшли додаткове тримісячне навчання в Камбоджі, де разом із собаками працювали в полях.

Собаки здатні працювати при температурі від 5°C до 35°C, що робить їх ефективними майже цілий рік. Тварина може обстежити до 1500 квадратних метрів на день, тоді як людина-сапер - лише 20-50 квадратних метрів. Крім того, собака реагує лише на запах вибухівки, ігноруючи металобрухт, тобто на полях, де встановлені міни, розтяжки, вони їх знаходять швидше, ніж сапери із металошукачами.

Після успішного завершення роботи в цьому регіоні, кінологи з собаками продовжать свою місію в Херсонській та Миколаївській областях.

Паралельно з практичною роботою, міжнародні партнери разом з українськими фахівцями розробляють національний стандарт розмінування із залученням собак. 

На початку серпня повідомлялося, що на повне розмінування Харківської області потрібно 50 років. Голова ХОВА Олег Синегубов говорив, що понад 40% області все ще вважаються небезпечними. 

З 24 лютого 2022 року фахівці знищили більше 207 тисяч вибухонебезпечних предметів. В регіоні працюють 26 машин механічного розмінування та застосовується нова машина для підготовки ґрунту, серед них британська машина Armtrac 400. Цією машиною також можна керувати дистанційно на відстані 800 метрів.