На Куп'янському напрямку РФ формує "ударний кулак", але має проблеми з військовою технікою, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі Радіо Свобода.

"Вони діють за стандартним планом - сформувати ударний кулак із сотень тисяч людей, а потім просто кидати їх на м'ясо. Цю тактику ми вже проходили і в Бахмуті, і на інших напрямках. Однак, коли грамотно формуються дії, і відбувається планування, і використовуються різні асиметричні дії, і правильно використовуються складки місцевості, рельєф, то кількість уже, в принципі, не відіграє такої видатної ролі, яку мала раніше", - заявив Євлаш.

Про те, що РФ проводить підготовку штурмових загонів на Куп'янському напрямку повідомляв і командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

За оцінкою генерала Сирського, російське командування не полишає планів вийти на кордони Донецької та Луганської областей, готується перехопити оперативну ініціативу. 

На Лиманському напрямку триває заміна військ на частини 25 армії, які сформовані та перекинуті з території РФ.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомляла, що російське командування готує новий наступ на Куп'янсько-Лиманському напрямку. За її словами, у росіян комплектуються резерви: частину підрозділів заводять із території РФ, частину перекидають із Білорусі. Підтягуються насамперед десантно-штурмові бригади.

За оцінкою Євлаша, навіть значній кількості військ можна дати відсіч, бо нині триває технологічна війна, зокрема війна артилерії та дронів. До того ж в армії РФ, за інформацією Євлаша, не вистачає техніки. Про це свідчить поява танків застарілих моделей Т-55.

На Куп'янському напрямку російські війська також застосовують отруйні гази. Про це розповів заступник начальника розвідки батальйону "Вовки Да Вінчі" імені Дмитра Коцюбайла Сергій Філімонов.

Українські авіація та артилерія активно працюють, щоб зірвати підготовку російських військ до чергових спроб наступу. За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби авіація Сил оборони на всіх ділянках фронту завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння, по позиціях зенітно-ракетних комплексів росіян. Уражено склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 2 зенітно-ракетні комплекси.