З початку війни Харків не отримав жодної копійки з держбюджету на укриття у школах. Про це заявив мер Ігор Терехов, пише "Суспільне".

Питання про відсутність фінансування Терехов порушив на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади при президентові України. Згідно з його заявою, за три роки Харків не отримував від держави грошей на створення укриттів у школах чи обладнання метрошколи, чи будівництво підземної школи.

“Все, що ми зробили, - це за власні кошти міського бюджету та залучені кошти наших міжнародних партнерів”, - сказав Терехов.

2024 року школи Харкова не включили до переліку тих, хто отримає гроші на укриття з держбюджету. Про це раніше повідомляв депутат Харківської міськради Дмитро Булах. Цю інформацію SQ підтвердила директор Департаменту освіти міськради Ольга Деменко.

Керівник експертної групи директорату шкільної освіти МОН Тетяна Балашова у відповідь меру заявила, що гроші виділяли до обласного бюджету, і їх розподілом займалася обласна влада.

“Це справді резонне питання. Але маю сказати, що у 2023 році кошти на забезпечення безпечних умов у навчальних закладах виділялися державою і була відповідна субвенція – 1,5 мільярда гривень. Майже 224 мільйони було направлено до Харківської області на обласний бюджет, який був головним розпорядником коштів. Вони, звісно, ​​могли бути розподілені та направлені на Харків у тому числі”, - повідомила Балашова.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов ще близько року тому говорив, що у 2023 році область отримала 264,96 млн. грн. на облаштування укриттів у навчальних закладах, з яких майже 225 млн. грн. склала державна субвенція.

За його даними, гроші мали направити:

  • на будівництво нових укриттів у Харківському та Красноградському районах;
  • на реконструкцію 12 укриттів у Красноградському, Лозівському та Ізюмському районах;
  • на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва укриттів у Чугуївському, Ізюмському та Богодухівському районах.

Через небезпеку обстрілів у Харкові школярі можуть займатися офлайном лише у захисних спорудах. У 2023-2024 навчальному році понад 2 тис. дітей займалися у метрошколі. Інші харківські школярі займалися онлайн. У травні 2024-го у місті було відкрито першу в Україні підземну школу на 900 дітей. До осені планується будівництво ще трьох підземних шкіл у різних районах Харкова.