Школи Харкова не включили до переліку тих, хто отримає гроші на укриття з держбюджету. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Харківської міської ради Дмитро Булах із посиланням на начальницю головного управління загальної середньої освіти Директорату шкільної освіти Міносвіти Інну Кільдерову.

«Інформуємо, що в листі ХОВА від 22.04.2024 серед переліку проєктів, що реалізовуватимуться у 2024 році за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти області, відсутні заклади освіти Харківської міської територіальної громади», - сказано в листі Міносвіти.

(Скрін зі сторінки Дмитра Булаха у Facebook)

Очільниця Департаменту освіти міськради Ольга Деменко у коментарі SQ підтвердила цю інформацію. За її словами, усі проєкти, які реалізуються в Харкові для повернення до офлайн-навчання, - фінансуються лише коштом місцевого бюджету.

"У нас є плани щодо розширення офлайн-навчання в Харкові, але, на жаль, усі роботи ми проводимо виключно за кошти міського бюджету. Невелика допомога є від деяких іноземних партнерів – «Юнісеф», Німеччина допомагає, Фінляндія, - але це допомога не на будівництво, а на облаштування. Коштів катастрофічно бракує», - каже Деменко.

Водночас вона наголосила, що місто розраховує до 1 вересня створити осередки для офлайн-навчання у кожному районі Харкова. Не скрізь це будуть саме підземні школи: проєктна документація ще для кількох підземних шкіл вже готова, але на будівництво немає фінансування.

Також Деменко повідомила, що з 1 вересня перша підземна школа Харкова, яка відкрита в Індустріальному районі, прийме не менше 1000 учнів. Продовжить роботу і метрошкола: за рік кількість учнів у ній зросла з 800 до 2200.

Кілька днів тому мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що з 1 вересня навчатися офлайн у Харкові зможуть близько 12% школярів, або 6000 учнів.