У Харківській області засудили фальшиву ВПО. Вирок розміщено в Єдиному реєстрі судових рішень.

29 квітня 2022 року мешканка Балаклії зареєструвалася у “Дії” як внутрішньо переміщена особа та внесла недостовірні дані щодо свого фактичного місця проживання.

З березня 2022 року по січень 2024 року їй сплатили 46 000 грн державної допомоги, на яку вона не мала права.

Також вона зареєструвала як ВПО двох неповнолітніх синів і безпідставно отримала на кожного по 69 000 грн.

Обвинувачена свою вину визнала в повному обсязі, щиро розкаялася та пояснила суду, що після окупації Балаклії російськими військами в кінці квітня 2022 року вона виїхала з дітьми до села Криничне Ізюмського району, де через портал “Дія” оформила себе та двох своїх неповнолітніх дітей внутрішньо переміщеним особами.

На початку травня того ж року вона повернулася з дітьми до Балаклії, щоб забрати речі, однак після приїзду з міста нікого не випускали на неокуповану територію. Вона з дітьми так і залишилися в Балаклії. Після визволення міста у вересні 2022 року вона теж нікуди не виїжджала, але щомісячно їй на картку приходили кошти. Тільки в січні 2024 року вона скасувала через “Дію” реєстрацію себе і дітей. 

Обвинувачена повернула державі 184 000 грн.

Балаклійський районний суд призначив жінці покарання у вигляді виправних робіт строком на півтора року з відрахуванням 20% заробітку на користь держави.

Раніше, 14 квітня 2024 року, цю жінку вже було засуджено за колабораційну діяльність. Її на 10 років позбавили права обіймати певні посади та конфіскували майно.