За період із початку березня до середини вересня 2022 року РФ 74 рази обстріляла Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут", використвуючи різні види озброєння: авіабомби типу ФАБ-500, осколково-фугасні снаряди ствольної артилерії, а також осколково-фугасніи та касетні снаряди реактивних систем залпового вогню "Смерч", "Град", "Ураган" та "Піон". Про це розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, пише OBOZ.UA.

Особливу небезпеку ці атаки становили через те, що на території ХФТІ у П'ятихатках розміщена єдина у світі ядерна установка "Джерело нейтронів" та сховище ядерних матеріалів. Експерти відзначають, що дії російських військових були на межі екоциду і могли спричинити екологічну катастрофу з серйозними, масштабними та довгостроковими наслідками.

“Джерело нейтронів”, що знаходиться у ХФТІ, призначено для проведення наукових та прикладних досліджень у галузі ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів. Який вигляд мав ХФТІ після одного з обстрілів - дивиться тут.

У лютому 2024 року українські слідчі органи повідомили про підозру п'ятьом високопоставленим російським військовим, які причетні до обстрілів ХФТІ. Головним підозрюваним у цих злочинах є генерал-полковник Олександр Журавльов, який на момент атак обіймав посаду командувача Західного військового округу ЗС РФ. Саме він, за даними слідства, керував операціями знищення інституту та віддавав відповідні накази підпорядкованим йому військовим частинам. Детальніше про цю справу - тут.

Серед інших підозрюваних - генерали Владислав Єршов та Олег Маковецький, а також полковники Павло Пілюков та Євген Геращенко. Кожен з них відповідав за певний напрямок військових дій проти ХФТІ.