Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс офіційно підтвердив доставку перших винищувачів F-16 в Україну. Про це він повідомив у соціальній мережі X (раніше Twitter) після візиту до Харкова, який відбувся вчора, 6 жовтня.

Це перше офіційне підтвердження факту передачі F-16 Україні від представника уряду Нідерландів.

"Я вперше можу офіційно оголосити, що перші нідерландські F-16 поставлені в Україну. Це термінова потреба. У Харкові я бачив збитки від російських авіаударів і чув часті сигнали повітряної тривоги", – написа Брекельманс.

Він також додав, що решта з 24 обіцяних літаків буде доставлена в Україну в найближчі місяці.

Перші шість винищувачів F-16, які Україна отримала наприкінці липня - на початку серпня, були поставлені Нідерландами. Офіційне підтвердження від українських посадовців надійшло 4 серпня. У День Повітряних сил України президент Володимир Зеленський особисто продемонстрував отримані літаки, не уточнюючи їх кількість та країну-донора. Відомо, що за попередніми домовленостями, Україна має отримати загалом 79 винищувачів F-16 від країн-союзників. 

26 серпня під час масштабної повітряної атаки з боку РФ Україна втратила перший літак F-16. Тоді загинув і його пілот - випускник Харківського національного університету Повітряних сил, підполковник Олексій Месь.

Детальніше про F-16 - тут.