ЗСУ випалюють на Харківському фронті росіян, використовуючи боєприпас типу “Дракаріс”. Про це в етері нацмарафону розповів командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" харківської 92-ї ОШБр Юрій Федоренко.

Він пояснив, що "Дракаріс" - це тип боєприпасів, розроблений ще в СРСР. Зараз Сили оборони активно використовують залишки цих боєприпасів, створюючи так звані дрони-дракони. Ппісля певної модифікації їх можна встановити на FPV-дрони та дрони-камікадзе. Ці дрони скидають розплавлений метал над лісами, де ховаються війська окупантів, що виглядає як скидання потоків вогню. За даними CNN, дрони-дракони переносять термітну суміш із алюмінієвого порошку та оксиду заліза, яка горить за температури до 2200 градусів за Цельсієм.

Під стандартний FPV-дрон можна помістити близько 500 грамів такої термітної суміші. При цьому хімічну реакцію можна запустити дистанційно. Розпечена суміш за лічені секунди роз'їдає навіть залізо: міномети, гранати та патрони стають смертоносними.

Комбат додав, що завдяки сухій осені та сильним вітрам українські військові отримали певну тактичну перевагу на полі бою. Це стало можливим завдяки здатності "Дракарісів" пропалювати посадки від 50 метрів, що призводить до знищення ворожих позицій та укриттів.

Командир "Ахіллесу" також підкреслив, що ворог намагається застосовувати досвід ЗСУ, використовуючи такі ж боєприпаси, але робить це малоефективно. У той же час росіяни мають у своєму розпорядженні РСЗВ та фосфорні боєприпаси. Вогняне ураження фосфором є дуже суттєвим.