56-річний директор підприємства з вантажних перевезень, мешканець селища Великий Бурлук Харківської області налагодив схему вивезення зерна до РФ. За колабораційну діяльність чоловіка заочно засуджено до 5 років позбавлення волі, повідомили у прокуратурі.

Під час окупації Великого Бурлука навесні 2022 року зловмисник активно співпрацював з окупаційною адміністрацією. Він перереєстрував своє підприємство відповідно до законодавства РФ та організував схему вивезення українського зерна до Росії.

Слідство встановило, що директор налагодив механізм транспортування соняшнику та пшениці з територій Великобурлуцької та Вовчанської об'єднаних територіальних громад до Бєлгородської області РФ. Для цього він давав вказівки своїм підлеглим-водіям щодо нових маршрутів перевезень.

Суд визнав чоловіка винним за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Окрім позбавлення волі, йому заборонено займатися підприємницькою та господарською діяльністю у сфері вантажних перевезень протягом 15 років. Також суд постановив конфіскувати майно засудженого.

Оскільки підсудний наразі переховується від правосуддя, строк відбування покарання почнеться з моменту його фактичного затримання. До того часу строки давності зупинено.