Зміївська овочева фабрика після ракетних ударів припинила вирощувати огірки та помідори, почала вирощувати лохину та овочі борщового набору, пише “Суспільне”.

Овочева фабрика працює понад 70 років. До повномасштабної війни фабрика була найбільшим виробником огірків в Україні, розповів керівник Ігор Сисенко: тут працювало 400 осіб.

Але всі теплиці підприємства знищено. Вперше росіяни пошкодили їх обстрілами у 2022 році, коли лінія фронту проходила за 15 кілометрів від підприємства. Торік теплиці повністю знищила російська ракета.

Наразі на підприємстві працює 80 осіб.

"Ми у 2022 році зазнали сильного відпливу кадрів. У нас за 12 кілометрів були окуповані території, лінія фронту. Були розбиті мости. Весь березень 2022 року ми були відрізані від усіх комунікацій: ні добриво не могли привезти, ні людей, ні продукцію вивезти. Дуже важкі часи, але ми їх пережили", - каже Сисенко.

На час збирання врожаю кількість працівників збільшується до 120.

Головний агроном Людмила Алікперова розповіла, що цього року працівники фабрики посіяли моркву, буряк та цибулю, спробують висаджувати на відкритому ґрунті кавуни та солодкий перець. Зокрема, перцю висадили 60 тисяч кущів.

Ігор Сисенко вважає перспективним і напрямок вирощування лохини.

"У нас у Харківській області дуже мало вирощують лохину - в основному, на заході України. Це перспективний напрямок, тим більше у нашій зоні", - каже Сисенко.

Наступного року ягоди вже планують продавати у Харкові.

Для овочів та ягід облаштували зрошувальну систему, щоб не залежати від погоди. Для запилення лохини привезли джмелів із Нідерландів.

Частину зруйнованих скляних теплиць на фабриці демонтували, до закінчення війни їх не планують відновлювати.

Фото: "Суспільне"/Євген Гертнер