Вовчанськ, розташований лише за п'ять кілометрів від кордону з Росією, перетворився на місто-примару. До війни тут проживало понад 17 тисяч людей, зараз залишилися лише поодинокі жителі.

Місто майже повністю зруйноване. Від ударів артилерії та FPV-дронів вигорають цілі вулиці, повітря наповнене димом. Про обстановку у місті розповіли у Окремій президентській бригаді імені гетьмана Богдана Хмельницького.

Місто було окуповане з лютого по вересень 2022 року. Росіяни пішли у новий наступ на півночі Харківської області 10 травня. У перші дні вони змогли підійти до Вовчанська. У місті розгорнулися вуличні бої. За оцінкою місцевої влади, на 100 день після початку російського наступу рівень руйнувань становив 90%.

Командир 2-го Механізованого батальйону Окремої президентської бригади з позивним "Самурай" розповідає про безпрецедентну кількість розвідувальних БПЛА противника в повітрі. Проте, за його словами, зараз українські сили досягли паритету у використанні дронів, що викликає занепокоєння у ворога:

За даними перехоплень, вони дуже скаржаться на кількість наших БПЛА - розвідувальних та ударних, як вони їх називають, “пташки з яйцями”. Окупанти постійно під нашим наглядом, ми їх виявляємо, наносимо вогневе ураження, - розповідає Самурай.

Після початку бойових дій на Курщині росіяни стали рідше застосовувати керовані авіаційні бомби на Вовчанському напрямку. До цього по позиціям 2-го мехбату за добу прилітали щонайменше 3-4 такі бомби. Зараз росіяни в основному використовують польову артилерію, міномети, ударні дрони. 

Командир зазначає, що хоча українські сили не мають у розпорядженні КАБів, проте вони ефективно протистоять ворогу комбінаціями різних засобів ураження, включаючи "Сівалку", "Град", FPV-дрони та міномети різних калібрів. Така тактика дозволяє постійно тримати противника під тиском.

За його словами, незважаючи на бажання піхоти мати цілодобову артилерійську підтримку, існують обмеження щодо кількості боєприпасів. Проте артилерія продовжує працювати ефективно. Для компенсації цих обмежень українські військові збільшили використання FPV-дронів. Командир підкреслює, що досвід боїв на Авдіївському напрямку продемонстрував здатність дронів знищувати навіть цілі колони техніки противника.

Російські війська продовжують кидати в бій переважно піхоту, бо техніка для них дорожча і цінніша. Під постійним спостереженням з повітря просування вперед стає надзвичайно складним завданням. Проте командир відзначає наполегливість ворога, який, незважаючи на великі втрати, продовжує щоденні штурми.

"Всі намагання противника оволодіти північною частиною Вовчанська за річкою Вовча успіху не мали. Спроби пробити коридор до агрегатного заводу, до заблокованих там окупантів, теж успіху не мали. Противник постійно, щоденно несе великі втрати. Про це навіть свідчать їхні відео в інтернеті, які вони викладали", - розповідає Командир 2-го Механізованого батальйону. 

"Самурай" підкреслює, що на Вовчанському напрямку зосереджені одні з найбільш боєздатних частин противника. Українські військові розуміють важливість утримання цього рубежу для запобігання подальшому просуванню ворога вглиб Харківської області.

У бригаді зазначили, що Вовчанськ перетворюється на чергову піхотну “м’ясорубку” для росіян, а для України - на чергове місто-примару, яке окупанти зрівняли з землею і закидали своїми тілами. Це, за словами наших військових, вкотре доводить, що противник має на меті лише тотальне винищення всього на своєму шляху і захоплення квадратних кілометрів за будь-яку ціну.

Фото: Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького