Чотири роки тому Ольга Глушко з Харкова разом із чоловіком продала квартиру в місті: пара купила будинок, оточений лісом, у селі Верхня Озеряна Мереф'янської громади. Історію екопоселення, яке заснувало подружжя, розповіло "Суспільне".

Спочатку Ольга - за професією кухарка - з чоловіком виготовляли яблучну пастилу, бо біля будинку був великий яблучний сад.
Після пастили підприємці вирішили розширити асортимент.

"Чоловік запропонував робити каву з жолудів, бо нас оточують дубові ліси з трьох боків. Ми почали для себе робити, а потім зацікавилися наші друзі, родичі", - розповіла Ольга Глушко.

Почалася популярність через соцмережі, про жолудеву каву "ЖоКава" почали писати у виданнях, запрошувати на ярмарки, на різноманітні свята та в екомагазини Харкова.

"Незважаючи на війну, незважаючи на те, що людям зараз важко, вони дуже хочуть підтримувати сучасних виробників українських, саме з Харкова виробників", - каже підприємниця.

Наразі пара подаватиме заявку на грант, щоб розширити виробництво та придбати автоматизовану лінію для очищення жолудів - поки що роблять це вручну.

"Я хочу, щоб люди в кожній кав'ярні країни мали альтернативу - купувати звичайну каву, яку привезли з-за морів, океанів, або каву, яку виробляють харків'яни, українці. З наших дерев, з наших жолудів. Нам треба споживати своє", - зазначає Ольга.

Крім того, подружжя створило екопоселення - спільноту людей, однодумців, які хочуть жити гармонійно з собою, з природою, здорово харчуватися, вирощувати їжу здоровим способом, забезпечувати себе самі, виробляти щось.

Наразі на території екопоселення живуть дві сім'ї переселенців із Харкова.

"Ми їх працевлаштували, вони допомагають у нашому невеликому бізнесі. Також ми проводимо екскурсії, заходи, і вони за зарплату допомагають нам створювати наш простір", - каже Ольга.

Окрім виробництва пастили та кави, подружжя розсаджує дерева. Їх вирощують із жолудів, які не підійшли для "ЖоКави".

Фото: Суспільне Харків