Російський військовий розстріляв автомобіль із мирними жителями. Обвинувальний акт скеровано до суду, повідомили в прокуратурі.

Злочин було скоєно в червні 2022 року поблизу Великої Комишувахи Ізюмського району на Харківщині. 

Значна частина Ізюмського району на той час була окупована військами РФ. Начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов повідомляв, що російські військові влаштувалися на території фермерського господарства в селі Велика Комишуваха, завели туди танк, бойову машину піхоти. 

23 червня близько 12:00 російський військовий разом із товаришами по службі відкрив вогонь по цивільному автомобілю Mazda, який виїхав на перехрестя селищ Велика Комишуваха - Грушуваха - Барвінкове. В авто перебувала подружня пара. Вони прямували до батьків у Бахмут.

Після перших пострілів чоловік і жінка були поранені.

Українські військові відправили дрон із запискою "Іди за мною". Жінка пішла за дроном. Чоловік, який був непритомний, залишився.

Російські військові підійшли до розстріляної машини. Вони подумали, що чоловік помер і скинули його в траншею на узбіччі дороги. Чоловік пролежав без свідомості понад 30 годин. Вночі, коли йшов дощ, він прокинувся, зміг підповзти до автомобіля, залізти в багажник і прикритися ковдрою. Вранці поранений вийшов на позиції ЗСУ. Чоловікові надали першу допомогу і викликали медиків.

За допомогою радіоперехоплення українські правоохоронці ідентифікували російського військового, який відкрив вогонь із великокаліберного кулемета по автомобілю з мирними людьми. Під час телефонної розмови з дружиною підозрюваний, сміючись, сказав: "Я людину сьогодні вбив".

Стрільцем виявився 26-річний житель Москви Клим Кержаєв - старший лейтенант, командир 1-ї мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної мотострілецької групи) 15-го мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії РФ. Заочно йому повідомили про підозру за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни). 

Військового РФ заочно судитиме Барвінківський райсуд Харківської області. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.