Наразі у Харкові та області повітряні тривоги можуть тривати по 12-16 годин. Причина - використання РФ авіабомб ФАБ-500, яка здатна здолати відстань до 80 км й дістати до будь-якої точки міста. Про це в етері нацмарафону розповів очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Він рекомендує мешканцям міста та області під час тривог по можливості залишатися в укриттях, бо зліт ворожої авіації несе реальну загрозу.

ФАБ-500 з УМПК, яким РФ вдарила 30 червня по "Новій пошті" в Слобідському районі, - це 500-кілограмова фугасна авіаційна бомба з уніфікованим модулем планування і корекції. Росіяни запускають їх з літаків зі своєї території з відстані 30-40 км від україно-російського кордону. Відстань від кордону до Харкова - 30 км. Ці бомби мають велику руйнівну силу.

Уперше РФ вдарила по Харкову ФАБ-500 з модулем планування і корекції у червні. За інформацією керівника ХОВА, цей приліт прийшовся по приватній школі Бойка. Раніше повідомлялося, що удар було завдано КАБом-250

27 червня РФ знову вдарила по Харкову двома бомбами. Одна з ФАБ-500 влучила в стіну приватного житлового будинку і не вибухнула. У будинку на момент прильоту перебував 10-річний хлопчик. Він не постраждав. 

За словами Синєгубова, раніше такі потужні боєприпаси ворог використовував лише на лінії фронту в Куп'янському напрямку. 

Нещодавно видання The Washington Post повідомляло, що майже 40 російських КАБів, які летіли на Харківську область, впали в РФ.