Харківські курсанти-рятувальники, які загинули від вибуху, розбирали снаряд, імовірно, від артилерійської установки "Піон". Про це повідомив голова Слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов.

Вибух у Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування прогримів 31 травня. Усе сталося просто в навчальному корпусі - двоє курсантів Університету цивільного захисту загинули.

Болвінов зазначив, що слідчі, криміналісти та вибухотехніки працювали на місці події, зібрали речові докази, зокрема уламки - попередньо, вибухнув артснаряд до самохідної артилерійської установки "Піон".

Самохідні гармати "Піон" почали надходити на озброєння артилерійських бригад радянської армії в другій половині 70-х рр. Гармата призначалася для знищення окремих віддалених особливо важливих об'єктів, руйнування фортифікаційних споруд. Маса снаряда для "Піона" - понад 100 кілограмів. Саме з "Піонів" війська РФ кілька разів били по Харкову у 2022 році. Після удару по центру Харкова тоді загинуло 4 людини, після удару по Павловому Полю - 8 осіб, серед них - маленька дитина.

Слідчі продовжують допити свідків, встановлюють, звідки на другому поверсі навчальної будівлі взявся бойовий снаряд. Як поділилися з журналістами джерела в університеті, курсанти виконували наказ керівника, який нібито сказав: якщо вони цього не зроблять, то не отримають звільнення. Чотирьох посадовців університету тимчасово відсторонили, поки триває розслідування.

Сергій Болвінов додав, що триває "повне та неупереджене розслідування кримінального провадження для того, щоб винний був притягнутий до відповідальності".