Священик УПЦ (МП) з Харківської області публічно підтримував дії РФ у соцмережах. Про це повідомили в прокуратурі.

За даними слідства, під час контрнаступу ЗСУ в Харківській області восени 2022 року священнослужитель Ізюмської єпархії УПЦ (МП) втік на територію Росії. Звідти він записав відео на підтримку РФ, яке було розміщене в телеграм-каналі прокремлівської партії "Единая Россия".

Священнослужитель розповідав про те, що "весь світ воює проти Росії. Росія - мати, колиска духовного світу, православ'я руського". Далі він додав, що йому шкода загиблих, проте клірик аргументував це "неминучістю" і порівнював війну, розпочату РФ проти України, із "хірургічною операцією, в якій потрібно вирізати хворий орган".

Чоловікові заочно повідомлено про підозру за фактом створення та розповсюдження матеріалів, у яких міститься виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 436-2 КК України). Наразі вирішується питання про оголошення підозрюваного в розшук.

Це далеко не перший факт співпраці УПЦ МП з росіянами. Так, колишній митрополит Куп'янський і Ізюмський Єлисей після звільнення Ізюма втік до РФ. У квітні 2023 року стало відомо, що він отримав російський паспорт.