СБУ передала до суду справу про держзраду екскерівника харківського Інституту підготовки юридичних кадрів. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Йдеться про Інститут підготовки юридичних кадрів для СБУ Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. За даними слідства, з початком повномасштабного вторгнення зрадник почав діяти в інтересах РФ. Він фактично готував навчальний заклад до "здачі" росіянам.

Крім того, зрадник залучив до підривної діяльності ще одного співробітника навчального закладу. Вони вдвох намагалися схилити курсантів до співпраці з російськими окупантами, які на той час наступали на Харків.

Під час багатоетапної спецоперації керівника інституту затримали. Це сталося в серпні 2022 року. У результаті обшуків у колишнього керівника знайшли докази підривної діяльності на користь РФ, а також вибухівку, патрони, гранату. Наразі обвинувальний акт скеровано до суду.

Фігуранта судитимуть за двома статтями Кримінального кодексу України:
▪️ ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
▪️ ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Йому загрожує до 15 років в'язниці.

"Це ще один сигнал усім, хто став на шлях зради - жоден пособник РФ не уникне покарання. Сьогодні СБУ системно очищає різні сфери держави від російських агентів, приділяючи особливу увагу боротьбі з проросійськими елементами у власних лавах. Ми вже зробили багато, але ця робота триватиме, поки ми не вичистимо останнього крота. А місце зрадників - за ґратами", - заявив голова СБУ Василь Малюк.