Сім'я агентів російського ГРУ з Харківської області проведе 15 років за ґратами, крім того, у них конфіскують майно. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Суд визнав винними 36-річного чоловіка і 44-річну жінку в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

Фігуранти - брат і сестра, які проживали в селищі Донець Ізюмського району та працювали на місцевому комунальному підприємстві.
У серпні 2023 року з жінкою через месенджер телеграм зв'язався співробітник головного управління генерального штабу збройних сил РФ. Він поставив їй завдання - збирати і передавати інформацію про місця розташування ЗСУ, фортифікаційних споруд, об'єктів залізничної інфраструктури на території Ізюмського та Чугуївського районів.

Жінка погодилася на «пропозицію» і до реалізації цього завдання залучила свого брата.

Отримані відомості брат і сестра передавали російському куратору у вигляді текстових повідомлень, фотографій і скріншотів із Google-карт із позначками геолокацій. Завдяки цим даним росіяни планували диверсії на залізниці під час руху вантажних ешелонів ЗСУ, щоб зірвати постачання української зброї та боєприпасів.

У березні 2024 року правоохоронці затримали зрадників у селищі Донець на Ізюмщині.

На вирок вони очікували, перебуваючи під вартою. У судовому засіданні брат і сестра провину визнали повністю, проте не розкаялися. Аргументували тим, що справді чекали на РФ, і якби їх не викрили правоохоронці, вони б продовжили працювати на російську спецслужбу.

Вирок винесено Балаклійським районним судом Харківської області. Триває термін на апеляційне оскарження.