У Харківській області люди відмовляються платити за землю, якою користувалися незаконно. Про це пише LozovaNews.

У Лозівській міськраді розглядають півтори сотні питань щодо використання землі без достатньої правової підстави. За підрахунками фахівців мерії, за період з 2021 по 2023 роки, землекористувачам нараховано понад 7 млн грн для відшкодування до бюджету громади.

У міськраді землекористувачам рекомендували укладати договори добровільного відшкодування. Частина з них погоджується сплатити податки, деякі сперечаються з приводу нарахованих сум.

Однією з них є власниця колишнього кінотеатру "Схід". За землю вона має заплатити понад 900 тис. грн. До бюджету Лозівської громади підприємиця сплачувала податок за нерухомість і була впевнена, що він включає використання землі. Останній платіж становив 180 тис. грн.

Також, зазначили в Лозівській міськраді, керівник городнього кооперативу одного зі старостинських округів не вважає порушенням використання орендованої землі не за призначенням. Під час укладення договору оренди землі з Лозівською районною держадміністрацією, розмір орендної ставки для ведення городнього господарства було визначено на рівні 1% від нормативно-грошової оцінки землі. Комісія, що виїхала на місце, встановила невідповідність умовам укладеної угоди: 16,7 гектара з 20-ти використовується під товарне сільськогосподарське виробництво. А в цьому разі відсоткова ставка має бути вищою.

Секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір зазначив, що від сплати податків за землю залежить наповнення бюджету громади. Це ресурс на ремонт доріг, забезпечення роботи ЖКГ, допомоги ЗСУ тощо.

У Лозівській громаді недобросовісним землекористувачам рекомендували укладати договори добровільного відшкодування. У разі відмови, завдані збитки, згідно з орендними ставками, у міськраді планують звертатися до суду або до відповідних органів влади.