СБУ встановила російського військового, який наказав вдарити по музею Григорія Сковороди в Харківській області. 

Це полковник Іван Панченко - командир 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу збройних сил РФ. З початку повномасштабного вторгнення він бере участь в організації та проведенні повітряних атак на українські цивільні об'єкти.

За даними слідства, на початку травня 2022 року Панченко віддав наказ завдати авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди.

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди розташований у селі Сковородинівка Богодухівського району. Він присвячений життю і творчості знаменитого філософа Григорія Сковороди (1722-1794). Музей засновано 1972 року. 

У його експозиції зберігалися видання творів Сковороди, література про нього, книжки античних, середньовічних і сучасних філософів та поетів, етнографічні предмети, картини та графічні роботи. також тут були деякі речі, які належали особисто Григорію Сковороді. На щастя, колекція була переміщена до удару по музею, найцінніші експонати вдалося врятувати.

Росіяни використовували винищувач Су-35С, який випустив по музею турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35.

Один працівник був важко поранений, будівля музею була зруйнована.

За даними СБУ, російський полковник продовжує керувати авіаударами по різних регіонах України.

СБУ заочно повідомила Панченку про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Йому загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.