У Чугуївському районі Харківської області енергетики знайшли незвичайне застосування безпілотникам. Як повідомили в прес-службі "Харківобленерго", за допомогою безпілотних літальних апаратів вдалося відновити пошкоджену електромережу.

Високовольтна лінія та підстанція у Чугуївському районі зазнали пошкоджень під час бойових дій, через що обладнання залишалося знеструмленим з березня 2022 року.

Відремонтувати електромережу вдалося за допомогою безпілотника ЗСУ: завдяки йому енергетики змогли обстежити електричну мережу та знайти пошкоджені ділянки. Потім сапери машиною для розмінування на дистанційному управлінні знешкодили вибухонебезпечні предмети під лінією електропередачі.

Енергетики змогли привести в порядок 4 км мережі — замінили розбиті опори і дроти.

У "Харківобленерго" зазначили, що завдяки відновленню повітряної лінії і підстанції найближчим часом вийде повернути світло в села Чкаловської селищної громади - Гракове і Степове.

Починаючи з вересня 2022 року РФ завдала 15 ракетних ударів та 18 ударів безпілотниками по енергетичній інфраструктурі України. В результаті в Харківській області була знищена вся генеруюча енергосистема, вводилися віялові відключення світла.

На початку березня енергетики повідомили, що ситуацію вдалося стабілізувати, і віялових відключень більше не буде.

Також у Харкові вдалося повернути вуличне освітлення, яке було відсутнє більше року. Поки що будуть підсвічуватися центральні магістралі та інші завантажені дороги.