Мер Харкова Ігор Терехов вважає, що під час переходу харків'ян на українську мову не потрібно чинити тиску. Про це він заявив в інтерв'ю "Укрниформ".

За спостереженнями мера, Харків еволюціонує: починає говорити українською і в побуті, і на вулиці. 

"Є родини, які запроваджують по кілька реплік у день, є ті, хто перейшов безповоротно. Це відчувається по всьому місту. Але не тисніть, хай харків’яни, які десятиліттями говорили російською, переходять у тому темпі, в якому можуть. Тим більше, вони намагаються це зробити. А молодь та принципово говорить українською, вони локомотив, який тягне за собою старших", - розповів мер.

На думку мера, те, що Харків був проросійським або русофільським - це "шкідливий і навмисно створений міф", який просували російські медіа, щоб обґрунтувати вторгнення. Європейські цінності та цінності незалежності "завжди були рідні Харкову", вважає мер. 

"Харків по суті українське місто, і 24 лютого це довело. Я б хотів нагадати, що у перші місяці війни Харків кинулися захищати харків’яни. Наша згуртованість була не менше, ніж у киян, наприклад, ані у формуванні підрозділів (Харківська ТРО одна з найбільш активних), ані у допомозі армії з боку містян. Так, наші жителі часто були носіями російського культурного коду і частіше російськомовними, але це не робило їх меншими чи гіршими українцями. Не слід наголошувати чи підкреслювати російськомовність (ми називаємо це слобожанськомовність), яка, до слова, зменшується, вони українці, які захищають і Україну, і Харків", - заявив Терехов.

Також він повідомив, що в харківській топоніміці назви, пов'язані з Росією, замінюються на українські. Як приклад він навів колишню вулицю Пушкінську, перейменовану на вулицю Сковороди.