Харків'янин виявився російським шпигуном: його метою було полювання за системами ППО. Про це повідомив речник обласного управління Служби безпеки України Владислав Абдула

Під виглядом прогулянок із собакою зловмисник намагався виявити місця базування радіолокаційних станцій та зенітно-ракетних комплексів ЗСУ у Харкові. Серед його основних цілей були системи протиповітряної оборони, які захищають обласний центр та прилеглі райони. Чоловік приховано фіксував місцеперебування ЗСУ та надсилав дані російському куратору. Інформацію передавав різними способами: текстом, фото, відео та позначками у Google Maps.

Також він вивідував потрібну йому інформацію у своїх колег та знайомих.

За даними прокуратури, зловмисник був волонтером благодійного фонду й працівником місцевого підприємства.

Чоловік ідейно підтримував кремлівський режим і свою позицію неодноразово висвітлював у соцмережах. Наприкінці грудня 2023 року він через телеграм почав спілкуватись із представником РФ та з власної ініціативи вирішив передавати йому інформацію про базування українських військових і техніки на Харківщині. Представник ворога запропонував гроші за "допомогу", проте харківʼянин, маючи свідому прокремлівську позицію, відмовився від коштів.

Зловмисника було затримано, коли він намагався приховано сфотографувати периметр одного з об'єктів українських військ. У нього вилучено мобільний телефон з фотографіями потенційної цілі для повітряного удару.

Російському інформатору повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості). 

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує 8 років тюрми.