У Харкові розробили безпілотник-розвідник, який назвали "Сірко" - на честь легендарного козацького полководця. Як пише "Суспільне", дрон розробило харківське конструкторське бюро.

За словами голови наглядової ради компанії-розробника Ігоря Криничка, безпілотник може збирати дані на відстані до 25 кілометрів.

"Сірко" здатен фіксувати камерою місцевість протягом півтори години. Неозброєним оком апарата не видно на висоті 300 метрів і вище. З огляду на те, що матеріал, з якого зроблений "Сірко", абсолютно "радіопрозорий", тобто радіовипромінювання дуже-дуже маленьке, дрон майже неможливо побачити і в радіозоні.

Літати на цьому дроні вчать у школі при конструкторському бюро. За словами Криничка, хто завгодно - фотограф, художник, музикант - може за кілька тижнів навчитися виконувати бойові завдання на цьому безпілотнику.

"Ми вважаємо, що Україна за допомогою нашого "літачка", так само як отаман Сірко, не програє жодної битви", - сказав Криничко.

За словами полковника запасу і волонтера Юрія Калгушкіна, який консультує розробників, безпілотник пройшов тестування в Міністерстві оборони, він показав себе дуже добре під час випробувань засобами радіоелектронної боротьби. Нашим РЕБам не вдавалося його посадити.

"Якщо говорити про міні-дрони, такі як Mavic 3, Mavic Pro, то завдяки волонтерам Збройні сили ними забезпечені і забезпечуються. Якщо говорити про тактичні та оперативно-тактичні, то потреба дуже велика", - сказав Калгушкін.

Зараз на озброєнні ВСУ уже є 50 таких БпЛА, їх купили волонтери. Компанія-розробник планує підписати контракт із Міністерством оборони. На місяць вона може виробляти до 1000 таких дронів.

Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків