У Харкові різко зросла кількість інсультів. Як повідомили у прес-службі ХОВА, за рік у регіоні зареєстрували 1152 випадки, це на 20% більше за показник минулого року.

Також змінився вік таких хворих.

"Інсульт стає молодше з кожним роком. На сьогодні ми маємо 70% пацієнтів, яким тільки виповнилося 55 років, але маємо такі ж випадки, коли пацієнтам навіть 20, 30 років", - розповіла заступниця директора Департаменту охорони здоров’я ХОВА Жанна Овчарова.

Симптоми інсульту:

запаморочення;
порушення координації рухів;
різка зміна тембру голосу;
оніміння кінцівок.

Медики закликають вчасно реагувати на такі прояви та звертатися до "швидкої". Чим раніше буде надано допомогу, тим ефективнішою вона буде. Якщо вчасно встигнути, пацієнт зможе повернутися до нормального життя, уникнувши тяжких наслідків хвороби.

Причинами інсульту можуть бути:

  • хронічне захворювання;
  • травми;
  • малорухливий спосіб життя;
  • неправильне харчування.

Запобігти хворобі допоможе регулярне обстеження. Додайте до нього здорове харчування, відмову від куріння та вживання алкоголю, посильні фізичні активності, контроль артеріального тиску.

Пацієнтам з діагностованим інсультом надають допомогу у чотирьох медзакладах Харкова та районних лікарнях області.

Сьогодні медики виділяють три види інсультів.

"Гостре порушення мозкового кровообігу за ішемічним типом - це наслідок закупорки якоїсь із судин, які забезпечують головний мозок. Гостре порушення за геморагічним типом - це крововилив у речовину головного мозку внаслідок розриву якоїсь аневризми, судини, що забезпечують кровообіг головного мозку. І третє порушення - субарахноїдальний крововилив, тобто коли кров виливається під оболонки головного мозку", - розповів виконуючий обов’язки генерального директора одного з медзакладів Харкова Костянтин.

Про те, що у Харкові зросла кількість інсультів, улітку розповів завідувач відділення нейрохірургії обласної лікарні Юрій Бабалян. Він пояснив це тим, що населення перегрупувалося - стало більше людей похилого віку.

Національна служба здоров'я України надає пакет медичних гарантій пацієнтам із інсультом чи підозрою на нього. Зокрема, можна безкоштовно пройти первинний огляд, зробити термінову комп'ютерну чи магнітно-резонансну томографію, неврологічні та лабораторні дослідження.