У Харкові продовжують орудувати "закладники". У патрульній поліції Харківської області повідомили про затримання одного із розповсюджувачів наркотичного зілля.

1 листопада на вулиці Круговій патрульні помітили громадянина, який вирізнявся підозрілою поведінкою. Побачивши патрульних, громадянин різко змінив напрямок руху. Але втекти від пильних правоохоронців йому не вдалося.

У ході поверхневої перевірки патрульні виявили у чоловіка поліетиленові пакунки з речовинами рослинного походження. Громадянин зізнався, що це наркотики, які він збуває методом "закладок". Затриманий погодився вказати місця, де він уже встиг покласти пакунки з наркотиками.

"Закладки" - один із поширених способів передачі наркотиків від торговців наркозалежним. Продавець отримує передоплату від наркоманів, наприклад, на банківську картку. Далі вирушає робити "закладки" або ж відправляє свого підручного. Наркотики малими дозами розкладаються у примітивні схованки – під кущі, під каміння, у вибоїни у стіні тощо. Про місце знаходження пакунка з наркотиками повідомляється покупцю онлайн. Покупець відправляється на пошуки закладки. Після виявлення "закладки" покупець розпоряджається наркотиком на власний розсуд - вживає сам, з товаришами, продає і так далі.

Подібному механізму поширення наркотиків дрібними дозами дилери віддають перевагу тому, що він виключає безпосередній контакт продавця з покупцем. А це у свою чергу ускладнює збирання доказової бази поліцейськими.