У Харківській області російські окупанти замінували парк із сайгаками та муфлонами. Працівники підприємства неспроможні перевірити, у якому стані перебувають тварини. Про це повідомив директор розплідника Олег Грищенко.

Парк дикої природи "Вільхова балка" знаходиться поблизу села Великі Проходи Дергачівської громади. Станом на 24 лютого в парку знаходилися 8 сайгаків, 54 муфлони, на реабілітації знаходилися три косулі та два борсуки.

Сайгакі - це парнокопитні ссавці із підродини справжніх антилоп. Тварина відносно дрібна, вагою 25-40 кілограмів. Спочатку сайгаки заселяли велику територію у степах та напівпустелях Євразії від підніжжя Карпатських гір та Кавказу до Джунгарії та Монголії. Зараз мешкають лише в Казахстані, Узбекистані, Киргизії та західній Монголії.

Муфлони - жуйні парнокопитні тварини роду баранів. Є найближчими родичами домашньої вівці. Мешкають переважно у північно-західному Ірані.

“Ми нічого не знаємо, бо там міни, туди ніяк не зайти. Коли нам дозволять, незрозуміло. Там стояли російські війська, це ми точно знаємо. Я гадаю, що тварини могли загинути. Хочеться сподіватися, що російські солдати відчинили ворота та випустили тварин, але...", - розповів Олег Грищенко.

У парку зоологи займалися науковою роботою, реабілітацією поранених тварин та відтворенням популяції сайгаків - цей вид Міжнародна спілка охорони дикої природи віднесла до категорії тварин, які перебувають під загрозою зникнення.

Окрім "Вільхової балки", популяцію сайгаків відтворювали і в заповіднику "Асканія Нова" в Херсонській області, що знаходиться на тимчасово окупованій території.