У Вовчанську не буде газу. Про це повідомило "Суспільне" з посиланням на керівника місцевої військової адміністрації Тамаза Гамбарашвілі.

Понад тиждень у звільненій Вовчанській громаді немає газу. За даними місцевого керівництва, газопостачання не відновлять.

"Газу немає, і 90%, що його і не буде. Електромережі працюють, напруги достатньо. Зараз ми дали заявку на буржуйки, електрообігрівачі, електроплитки. Ми працюємо зараз із фондами, з різними благодійними організаціями, і всім даємо заявки на опалювальні прилади" , – повідомив керівник Вовчанської ВДА.

Також у Вовчанську шукають місця, де розгорнути пункти обігріву на випадок, якщо не буде електропостачання. Вирішується питання із забезпеченням населення дровами.

"Про дрова. Ми працюємо, не було керівника лісгоспу, тому ніде було брати дрова, зараз це питання вирішуватиметься. Ми познайомимося з новим керівником, він пропрацює ці питання. Думаю, що забезпечимо все населення дровами. З приводу евакуації, хто хоче, самостійно їдуть, масової евакуації не було", - наголосив Гамбарашвілі.

Проблема Вовчанська - у його близькості до РФ та у старому газопроводі. Ще з радянських часів частину житлового фонду та котелень у Вовчанську було підключено до російського газопроводу – від нього залежало близько 16 тисяч осіб. Газ у місто постачався через російське місто Шебекіно. За весь час незалежності України нову гілку газопроводу так і не проклали, хоча обласна влада порушувала це питання. 23 жовтня магістральний газопровід Волчанська було пошкоджено внаслідок обстрілу. У місті є котельні, що працюють на альтернативних видах палива, але вони забезпечують теплом лише соціальні установи та лише 40 житлових будинків.

У грудні 2019 року питання газопостачання Вовчанська обговорювали тодішній голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер та екс-голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. До того часу всі обговорення щодо будівництва нового газопроводу у Вовчанську зупинялися на етапі узгодження вартості робіт, йшлося про сотні мільйонів гривень. Кучер наголошував, що гроші на вирішення цієї проблеми Харківська область розраховує одержати з державного бюджету. Було оголошено про створення робочої групи та готовність йти на компроміси у фінансовому питанні, але станом на серпень 2020 року будівництво газопроводу, який би з'єднав Вовчанськ з українською мережею, знаходилося "на стадії проектної документації". Після 2020 року новин про перспективи будівництва не з'являлося.