Інформація про нібито застосування російськими військами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську не відповідає дійсності. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віталій Саранцев.

ОДАБ-9000 - об'ємно-детонуюча авіаційна бомба. Вважається найбільш потужним неядерним боєприпасом у світі. Маса бойової частини - понад 7 тонн.

Про застосування такої бомби повідомили російські телеграм-канали.

За даними Саранцева, для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій, яким теоретично може бути стратегічний бомбардувальник Ту-160, але переміщення таких літаків не було зафіксовано. 

Саранцев повідомив, що, скоріш за все, був використаний боєприпас меншої ваги і потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення "ефектної" картинки. 

За оцінкою військового, подібні повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, спрямованої на деморалізацію бійців ЗСУ, залякування місцевого населення. Він закликав представників українських медіа та адміністраторів телеграм-каналів дотримуватись інформаційної гігієни, використовувати перевірену інформацію та не поширювати фейкові повідомлення російських пропагандистів.