Начальник мобілізаційного відділу Харківського територіального центру комплектування (ТЦК) Сергій Романенко назвав "бусифікацію" "більше міфом", пише “Суспільне”.

“Бусифікацією” в побуті називають затримання на вулицях чоловіків призовного віку, примусове іх завантаження у автомобілі й доставку у ТЦК. Походить від слова “бусік” – мікроавтобус (від англ. вus - автобус).

Романенко запевнив, що співробітники ТЦК діють у рамках закону, а відео, які з'являються в соціальних мережах щодо примусового доставляння чоловіків до центрів комплектації, не повні та компрометують воєнкомів.

"Я скажу, що це більше міф, тому що я також дивлюся ролики, які є в інтернеті. Я можу запевнити всіх, що всі РТЦК (районний ТЦК - SQ) діють в рамках закону. Вони спілкуються з людьми, вони пояснюють і сповіщають на вулиці. Також зі всіма представниками є Національна поліція, яка не дозволяє порушувати законодавчі акти і громадський порядок. Відео, які я теж бачив, я можу вас запевнити, що залишається тільки те, що може скомпрометувати представників РТЦК", - сказав військовий.

В Мережі неодноразово розміщувалися відео конфліктів за участі воєнкомів та чоловіків призовного віку.

Один з конфліктів стався 6 вересня. Військові стверджували, що громадяни відмовилися виконувати законні вимоги щодо надання документів для перевірки, а один із них почав ображати військовослужбовця.

27 вересня у Холодногірському районі люди у військовій формі побили та силоміць затягнули в автомобіль чоловіка. Відео інциденту було поширене у соцмережах. У ТЦК заперечили причетність своїх співробітників до цієї події заявляють, що зафіксований на відео автомобіль не перебуває на обліку в ТЦК Харкова та області.

24 лютого 2022 року в Україні оголосили військовий стан. Всі чоловіки, придатні за станом здоров’я, можуть бути мобілізованими. Співробітники ТЦК можуть вручати повістки у будь-яких громадських місцях.

Фото - ілюстративне