Половина харків'ян минулого року не платила за воду: рівень платежів загалом за 2022 рік становив 50%. Про це "Суспільному" розповів заступник директора КП "Харківводоканал" Владлен Волков.

За його словами, найгірша статистика платежів була у березні, коли рівень платежів становив лише 12%, у квітні - трохи вище, 17%. Однак, це були місяці, коли харків'янам можна було не платити за комунальні послуги. А коли люди почали повертатися до міста, сплати зросли до 30%. За грудень уже 90% городян сплатили воду.

Скоротилися надходження за комунальні послуги й у Харківській області. Нещодавно в обласній військовій адміністрації повідомили, що рівень оплат упав уп'ятеро.

Якщо говорити про тариф на воду, то Волков повідомив, що на підприємстві його прорахували для 2023 року: тариф має бути на 30% вищим. Але зараз через війну вартість послуг підвищувати не можна.

Що п'ють харків'яни

Говорячи про якість питної води, Волков зазначив, що вона не змінилася. Підприємство як працювало з коагулянтом (це реагент, який використовується для очищення води), так і працює зараз. Також у системі використовується знезараження та хлор. Щодо хімічного складу води з-під крана харків'яни теж можуть не хвилюватися: він відповідає стандартам та показникам. "Харківводоканал" планує дотримуватися європейських та світових стандартів, коли береться до уваги понад 100 показників якості води.

Але все ж таки водопровідну воду потрібно кип'ятити, тому що в різних будинках - різні труби: є дуже старі системи, яким по 50-60 років. Як зазначив заступник директора "Харківводоканалу", він особисто п'є воду з-під крана, і, за його відчуттями, вона анітрохи не змінилася за всі роки.

Водопровід майбутнього

За словами Волкова, з міркувань безпеки краще уникнути системи централізованого водопостачання. Він пропонує забудовникам варіант, щоб нові будинки здавалися вже зі станціями доочищення води. Наприклад, є трубопровід та подача води до квартир, йдуть стояки. І є стояк води водопровідної, питної якості. Але є і стояк води, яка йде на очищення до підвалу; таким чином люди отримають чисту воду, відкривши кран. Будуть просто два стояки поряд.