У Харкові різко впала народжуваність та зросла кількість патологій у новонароджених. Про це розповіла директор Харківського регіонального перинатального центру Ірина Кондратова.

Центр надає медичну допомогу вагітним, породіллям та новонародженим, які мають патології та потребують спеціалізованого лікування.

У мирний час, за даними Кондратової, у центрі приймали 3 000 пологів на рік, зараз – утричі менше. З квітня кількість пологів та передчасно народжених дітей скоротилася, але разом з цим у дітей виявляють тяжкі патології.

Патологій вагітності у жінок побільшало саме через війну, вважає Кондратова. Особливо важко було вагітним, які перебували на окупованих територіях. Жінки не могли проходити лікарське обстеження, у багатьох загострилися хронічні захворювання. Майже кожна жінка з окупованої території має анемію через погане харчування. Також характерні інфекційні поразки плода.

Після початку військових дій центр не припиняв роботи. Операції немовлятам проводили у приміщенні на першому поверсі. Тут же брали роди. За перші три місяці війни у центрі народилося близько 300 дітей. Лікарі продовжували працювати, незважаючи на обстріл. Деякі лікарі не залишали центр по 6-8 тижнів. Значною проблемою стала періодична відсутність електрики. Щоб немовлята, які перебували у відділеннях інтенсивної терапії в інкубаторах, змогли вижити, персонал мав вручну контролювати температурний режим та подачу кисню.

У Центрі відновлено роботу 9 відділень, з них 3 – для новонароджених. Є достатньо електрогенераторів. За президентською програмою UNITED24 були надані медикаменти, автомобілі екстреної допомоги, наркозно-дихальне обладнання, функціональні ліжка, операційні столи.

Нещодавно керівник Харківського регіонального перинатального центру Ірина Кондратова потрапила до списку “100 жінок 2022 року” за версією ВВС та на обкладинку журналу Time. За словами Кондратової, це визнання вона може поділити зі своїми колегами, які залишалися на робочих місцях після початку війни.