Харків'янин Олег Ширяєв став Героєм України (капітан ЗСУ, командир 225 ОШБ). Указ про присвоєння звання підписав президент України Володимир Зеленський.

Олег Ширяєв із березня 2022 року бере участь у відсічі російського повномасштабного вторгнення. Воював на посаді командира роти в теробороні. За захист Харківщини нагороджений орденом "За Мужність" ІІІ ступеня.

У лютому 2023 року Ширяєв став командиром 225 батальйону 127 ОБрТРО, і вже в березні його батальйон рушив під Бахмут. Згодом цей батальйон вивели зі складу ТРО в Сухопутні війська, а потім зробили 225 Окремим штурмовим батальйоном. За ефективне управління підрозділом Ширяєва нагородили орденом "Богдана Хмельницького" ІІІ ступеня.

У березні 2024-го батальйон під його командуванням бився за Часів Яр. За вміле командування і тактичне розуміння бою Ширяєв був нагороджений орденом Данила Галицького.

Із серпня 2024-го 225 ОШБ під командуванням Ширяєва бере участь у боях у Курській області. За перші 48 годин операції передові частини бригади Ширяєва зуміли пробити оборонні рубежі росіян і просунутися вглиб ворожої території майже на 30 кілометрів.

Ще одним харків'янином, удостоєним звання Героя України, посмертно став майор Андрій Пільщиков. Відомий під позивним Джус, цей військовий льотчик 40-ї бригади тактичної авіації загинув 25 серпня 2023 року під час навчального польоту на Житомирщині.

Загалом указом президента звання Героя України отримали 19 військовослужбовців, із яких 10 - посмертно.