Селище Борова в Харківській області постійно зазнає російських обстрілів. Діти розрізняють прильоти за звуком, жителі сплять у льохах, пише "Суспільне".

Борова розташована за 140 км на південний схід від Харкова, недалеко від Ізюма. До війни тут проживало близько 5,3 тис. осіб. 14 квітня 2022 року російські війська окупували селище. 3 жовтня того ж року ЗСУ його звільнили.

Селище розташоване недалеко від лінії фронту і постійно піддається обстрілам. У Боровій зруйновано 20% будинків. Незважаючи на обстріли, тут залишається майже 2500 жителів, з них понад 200 дітей. Люди не хочуть виїжджати.

Обстрілювати Борову почали два роки тому, відразу після деокупації восени 2022 року. Голова Борівської селищної військової адміністрації Олександр Тертишний каже, що спочатку росіяни били по селищу з реактивної артилерії, а з березня 2024 року почали скидати авіабомби.

У селищі розбита центральна частина, не вціліло жодної адміністративної будівлі.

Серед жителів Борової - кілька сотень переселенців зі східної частини громади, яка межує з Луганською областю. Одна з них - Лариса Старікова, яка приїхала сюди з Чернещини два роки тому. Жінка розповіла, що її рідне село вщент розтрощене, а евакуюватися з Борової вона поки що не планує навіть попри щоденні обстріли.

Валерій Хомчик - також переселенець із Чернещини. Він розповів, що діти його сусідів навчилися за звуком розрізняти, чим саме росіяни б'ють по селищу.

"І "Гради" вони чули, і КАБи, і міномети, і артилерію, і танки - все вони вже розуміють", - каже Валерій.

Мешканка Борової Анастасія Міхєєва повідомила, що під час обстрілів ховається в погребі. 

Проте життя в селищі триває: після прильотів прибирають сміття, проводять ремонти. Їжу готують на газу, є світло, бойлери, працює телебачення. 

Фото: "Суспільне"/Валерія Ємець