У Польщу не пустили харківський продукт – на митниці затримали партію гороху. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

У партії гороху, який транспортувався з Харкова до Польщі, виявили підвищений вміст кадмію за нормами ЄС. Максимально допустимий рівень кадмію в гороху в Україні становить 0,10 мг/кг, у харківській партії рівень був 0,08 мг/кг. Але до законодавства ЄС було внесено зміни, для ЄС допустимий рівень кадмію в бобових, у тому числі в гороху – 0,04 мг/кг. Після проходження контролю на польській митниці вантаж повернули до України.

Чим небезпечний кадмій у продуктах

Кадмій – канцероген, важкий метал, пари та сполуки якого є токсичними для людини та викликають пошкодження легень, нирок, шлунково-кишкового тракту та кісток. Кадмій накопичується, в першу чергу, у грибах, у багатьох рослинах (особливо зернових, овочевих та стручкових культурах, а також горіхах). У рослини важкий метал проникає із ґрунту.

Що потрібно знати експортерам харківських харчових продуктів

Регламент Комісії ЄС від 19 грудня 2006 року, який встановлює максимальні рівні забруднюючих речовин у харчових продуктах, було змінено. З новою редакцією документа можна ознайомитись за посиланням.

Експорт Харківської області

Харківська область у 2022 році продала зерна, молока та яєць на 400 мільйонів доларів. Понад 200 млн доларів Харківська область заробила, продаючи продукти рослинного походження: зерно, каву та чай. 3 млн доларів регіон отримав за тварин та продукти тваринного походження - молоко та молочні продукти, курячі яйця та мед. Також експортувалися готові продукти та олії.