Загальні збори суддів Харківської області 18 грудня прийняли звернення до президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради, генерального прокурора та голови Ради суддів України. Судді висловлюють "обурення та стурбованість подією" (вбивством судді Володимира Трофимова та його сім'ї - "SQ"), а також просять вжити заходів щодо їх захисту. Про це "SQ" повідомили в Апеляційному суді Харківської області.

У тексті звернення, яким володіє "SQ", говориться: "15 грудня, в День працівників суду, був жорстоко вбитий суддя Фрунзенського районного суду Харкова Володимир Трофимов та його родина. Всі четверо були обезголовлені, їх голови вбивці забрали з собою. Вбивство було скоєне звірячим способом з цинізмом і жорсткістю, які не вкладаються в голові і не мають пояснення. Володимир Трофимов багато років працював суддею і зарекомендував себе як компетентний фахівець і порядна людина. Це суддя, який чесно і віддано ставився до професії, якого без сумнівів можна назвати зразком для інших. Судді Харківської області, як колеги вбитого, обурені і схвильовані до глибини душі, в той же час, як звичайні люди, у яких також є сім'ї і діти, - налякані, і очікують захисту від своєї держави. Страшний злочин має бути розкритий, а вбивці повинні постати перед судом і понести покарання за скоєне".

У зверненні наголошується, що специфікою суддівської професії є те, що майже в кожній справі є особа, незадоволена судовим вердиктом. У той же час, роль судді - відновлювати справедливість і приймати рішення, спираючись на закон, але не під впливом страху або інших чинників. "Працівники суду повинні мати дієві механізми захисту від протиправних посягань, викликаних їх професійною діяльністю", - йдеться в тексті.

Судді просять розглянути питання про можливість запровадження заходів безпеки, які існують уже в інших країнах і визнані ефективними. Судді пропонують посилити охорону приміщень судів, встановити турнікети і металошукачі, камери спостереження в будівлях суду і навколо них, обладнати приміщення суду тривожними кнопками та сигналізацією, а також заборонити видачу відомостей про проживання суддів і працівників судів будь-якій службі або посадовим особам, яким ця інформація відома.

 

Довідка "SQ". 15 грудня, в День працівників суду, була убита сім'я судді Володимира Трофимова. У квартирі в будинку на Московському проспекті були виявлені тіла самого судді, його дружини, їх сина і подруги сина. Всі тіла обезголовлені, при цьому голів на місці події не було.

Порушено кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). У справі про вбивство судді слідство розглядає три версії: професійна діяльність загиблого, вбивство з метою заволодінняколекції антикваріату, порцеляни й монет, що  належала йому, а також вбивство на замовлення.