У будівлі на вул. Клочківській, 174, де знаходиться навчально-виробниче підприємство № 1 Українського товариства сліпих, правоохоронці вилучають документи. Як повідомили "SQ" очевидці, близько 14.00 до будівлі увійшли співробітники прокуратури і міліції (за попередніми даними, відділу з боротьби з економічними злочинами облуправління міліції) в супроводі бійців спецпідрозділу "Беркут". Правоохоронці заборонили співробітникам суспільства покидати приміщення, зібрали їх в одному кабінеті і вилучають документацію.

За інформацією, отриманою в товаристві сліпих, слідчі заходи, можливо, пов'язані з кримінальною справою, порушеною через невиплату працівникам навчально-виробничого підприємства зарплати. На підприємстві, що має статус реабілітаційного, працює близько 100 пенсіонерів, інвалідів за зором, які виробляють електророзетки і вимикачі. Працівникам не платять зарплату з 2009 р., борг становить близько 600 тис. грн. Деякі співробітники почали скаржитися до правоохоронних органів. Керівник підприємства пояснював борг тим, що продукція, яку виробляють інваліди, неконкурентоспроможна (виготовляється на старому обладнанні за зразком радянського періоду). Щоб модернізувати виробничі лінії і погасити борг із зарплати, керівник мав намір продати частину будівлі, що належить товариству сліпих.

Як повідомили "SQ" у прокуратурі Харківської області, прокуратура Дзержинського району Харкова проводить досудове слідство у кримінальній справі за фактом умисної невиплати зарплати працівникам товариства сліпих. Кримінальну справу порушено за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 (умисна невиплата зарплати) Кримінального кодексу. У ході досудового слідства було встановлено, що при надходженні коштів на рахунки та в касу підприємства у 2009-2011 рр. 140 працівникам не виплачено заробітну плату. Загальна сума заборгованості склала понад 715 тис.грн. Також 15-ти звільненим працівникам не виплачено зарплату на суму 31,9 тис. грн.

Окрім того, в ході досудового слідства було встановлено, що підприємство реалізує свою продукцію суб'єкту підприємницької діяльності за ціною нижче собівартості і вдвічі нижче фактичної ціни реалізації в торговельній мережі.

За інформацією прокуратури, з метою встановлення надлишків виробленої продукції, документів бухгалтерського обліку, не оприбуткованих комплектуючих і грошових коштів, а також з метою опису майна проведений обшук в адміністративних і виробничих приміщеннях товариства. Проведення досудового слідства у кримінальній справі триває.

Довідка "SQ". У червні прокуратура Дзержинського району Харкова провела перевірку дотримання законів з оплати праці керівництвом товариства сліпих. За словами прокурора Дзержинського району Олександра Певнєва, було встановлено, що зарплата працівникам підприємства виплачувалася несвоєчасно та неповністю.