Верховна Рада України остаточно ухвалила проект закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" (№ 7455), розроблений Кабінетом міністрів України. У ході засідання законопроект підтримали 245 народних депутатів. Про це повідомили "Подробиці".

Народні депутати усунули неузгодженості у законі. Крім терміну набуття чинності (повинен був почати діяти 1 вересня, розпочне діяти 1 жовтня - "SQ"), Верховна Рада уточнила в законі ще 3 положення. Зокрема, парламент вилучив з нього норму про проведення з 1 січня 2012 р. перерахунку пенсій із застосуванням показників середньої заробітної плати за 2006-2008 рр. із застосуванням такого показника за 2009 р.

Також ВР уточнила, що чоловіки, які досягли 62-річного віку та знаходяться на державній, дипломатичній службі чи службі в органах місцевого самоврядування, які отримали на день набуття законом чинності право працювати на обійманих посадах після досягнення ними пенсійного віку, зберігають це право.

Також парламент вилучив із закону норму, за якою Пенсійний фонд відносився до фінансових установ, зберігши за ним статус органу виконавчої влади.

Довідка "SQ". Верховна Рада 8 липня близько половини другого ночі прийняла в цілому закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Розгляд законопроекту тривав майже 9 годин.

Пенсійний вік для жінок підвищений з 55 до 60 років з поступовим збільшенням його на 6 місяців щороку протягом 10 років. Окрім того, законом передбачається за чотири роки підвищити пенсійний вік для чоловіків-держслужбовців до 62 років, починаючи з 2013 р., інститут продовження перебування на держслужбі буде відмінено. Передбачається також протягом 10 років збільшити необхідну вислугу для призначення пенсії військовослужбовцям з 20 до 25 років. Також підвищиться мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком з 5 до 15 років, а для новопризначених пенсій підвищать нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років і для чоловіків з 25 до 35 років .