Урочисте відкриття IV міжнародного фестивалю короткометражного кіно "Харьковская сирень" відбулося 10 травня в Палаці студентів Національного університету "Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого" в Харкові. У церемонії відкриття взяли участь почесний президент кінофестивалю, французька кіноактриса Мілен Демонжо, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, Харківський міський голова Геннадій Кернес.

Серед почесних гостей фестивалю - французький актор Ален Делон, заслужений артист Росії Борис Токарєв, заслужена артистка Росії Людмила Гладунко, фахівець з кіноспецеффектів, володар призу Американської кіноакадемії "Оскар", харків'янина Юджин (Євген) Мамут, режисер і сценарист, народний артист Росії Родіон Нахапетов, майстер мультиплікації, власниця студії "Animagic" (США), харків'янка Ірина Борисова. Також на фестиваль прибули володарка титулу "Міс Франція-2012" Дельфін Вепізе і директор конкурсу краси Сільвія Тельє. На шляху до Палацу студентів гостей супроводжували байкери і джампери в костюмах супергероїв.

Перед церемонією відкриття фестивалю в фойє Палацу студентів стартував арт-проект "Образи", присвячений М.Демонжо. На виставці представлені фотографії актриси в молодості, зроблені її першим чоловіком Анрі Костом, який був професійним фотографом, а також ляльки харківських майстрів. Губернатор Харківщини подарував французькій актрисі ляльку, що представляє її в образі Міледі з фільму "Три мушкетери".

Церемонія відкриття фестивалю почалася з демонстрації фрагментів вітчизняних і зарубіжних фільмів різних років. Потім ведучі представили гостей та членів журі, які виступили з вітальними словами.

У ході церемонії відкриття також був продемонстроваий останній фільм за участю М.Демонжо - 12-хвилинна стрічка "Maman". "Я прошу вас проявити велику поблажливість. Йдеться про короткометражному фільмі, в якому я зіграла. Це перша моя робота в такому жанрі, але Елен де Фужероль - актриса, яку я дуже люблю і моя подруга, - вмовила мене зіграти цю роль. А грала я її матір", - зазначила акторка. Фільм розповідає про долю 30-річної француженки Лії, яка після народження первістка мріяла про ідеальну сім'ю, але зіткнулася з несподіваними проблемами і нерозумінням найближчих людей - чоловіка і матері.