Аномальна спека може вплинути на врожай сільгоспкультур у Харківській області, пише «Слобідський край».

У першій половині липня в Харківській області - надзвичайно спекотно та мало опадів. Виникали суховії, шкідливі для вегетації та формування врожаю пізніх сільгоспкультур. 

З одного боку, високі температури повітря та ґрунту створили умови для прискореного розвитку сільгоспкультур. Зокрема, для дозрівання ранніх ярих зернових і зернобобових. Відбувався інтенсивний розвиток і пізніх культур, майже на два тижні випереджаючи середні традиційні строки. 

Але в більшості районів Харківської області зволоження ґрунту під пізніми сільгоспкультурами було недостатнім.

У Департаменті агропромислового розвитку Харківської ОВА констатують передчасне пожовтіння листя нижнього ярусу в кукурудзи, втрату тургору в рослин кукурудзи, соняшнику, гороху та гречки (стан рослини, за якого клітини втрачають пружність через нестачу води), засихання квіток у гречки.

Керівник відділу землеробства, насінництва, інженерно-технічної роботи та охорони праці обласного управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Оксана Федишина розповіла, що на ранні зернові культури літня спека не впливає, урожай сформувався. Умови для збирання задовільні. Липнева спека переважно вплине на пізні культури, насамперед кукурудзу, соняшник і сою, які зараз перебувають на етапі цвітіння та запилення.

У кукурудзи зараз потреба у волозі максимальна. Рослини поки що тримаються, але ще 2-3 доби таких температур, і запаси вологи в ґрунті впадуть до мінімуму. Через це може бути відсутнє запилення, качани формуватимуться неповноцінними з пропусками зерен. Це своєю чергою призведе до скорочення врожаю.

На соняшник посуха теж вплине негативно, хоча він більш стійкий до високих температур. Але якщо 5 днів поспіль буде +37°, це призведе до стерилізації пилку, насіння буде дрібним, внаслідок чого врожай також може скоротитися.