Щоб отримати прибуток і забезпечити виробництво приватних осіб зерном, важливо його не тільки правильно зібрати. Дуже важливо грамотно визначити рівень вологості. Для цього використовують портативні вологоміри, які виділяються функціональністю, зручністю застосування та простотою. На підставі даних, які будуть отримані у процесі, вибирається технологія сушіння.

Які бувають види вологи у зерні

Зерна злакових культур після збирання повинні ретельно готуватися до тривалого зберігання. Для того, щоб вибрати відповідний спосіб, потрібно визначити температуру та рівень вологості. Для оцінки застосовується кілька показників та параметрів.

Наразі виділяють такі види зернової вологи:

  •      Хімічний спосіб для зв'язку з водою дає можливість встановити, скільки жирів, вуглеводів і білків входить до складу. Але для того, щоб ця методика спрацювала, необхідно повністю зруйнувати структуру зерна рослинних культур.
  •      Волога може мати хімічний та фізичний зв'язок. Зв'язок здійснюється з гідрофільними речовинами. При цьому повністю втрачаються всі властивості розчинника. Але для виділення вологи та встановлення її кількості потрібно зробити якісне сушіння.
  •      При механічному зв'язуванні волога зосереджується лише з поверхні зерна, соціальній та порах. Тому її зміст нескладно встановити. Для зберігання важливо провести мінімальне сушіння.

Всі стани, описані вище, мають певний вплив на вміст вологи всередині зерна. З отриманої інформації можна максимально точно оцінити стан зернової культури.

Оцінка зерна за рівнем вологості

Щоб правильно виміряти вологість, потрібно обов'язково використовувати спеціальний прилад. З його допомогою можна оцінити температуру, вологість та деякі інші показники. Для цього обов'язково вилучаються проби з кількох партій.

Рівень вологості може бути різним:

  •      Якщо вологість не перевищує 14%, такі зернові культури можна відправляти на зберігання з мінімальною підготовкою.
  •      Якщо цей показник становить 14,1–15,5%, то зберігати зерно можна, але є певні ризики.
  •      При перевищенні встановлених показників у 15,6% підвищується ризик проростання та псування. Таке зерно відправляти на зберігання заборонено.

Для того щоб правильно встановити відсоткове співвідношення вологості, використовується вологомір. Цей пристрій відрізняється відносно простим принципом дії.

Методи вимірювання вологості

Щоб правильно визначати рівень вологості тих чи інших зернових культур, можна скористатися різноманітними методиками і технологіями. Серед багатьох варіантів можна вибрати кілька ключових варіантів.

  1.      Пряма технологія застосовується найчастіше. Щоб правильно визначити рівень вологи всередині зерна здійснюється виділення води. Щоб отримати більш точні показники, можуть застосовуватися термічні чи механічні технології. Вони відрізняються як принципом, а й рівнем точності. Виходити з того, яких саме результатів потрібно досягти.
  2.      У деяких випадках можна скористатися і непрямими методиками. Відмінна риса таких технологій – це встановлення рівня вологості нестандартними способами. Наприклад, у випадках використовується хімічний чи електромагнітний метод.

Професіонали найчастіше використовують вологоміри. Вони можуть бути засипними чи занурюваними. Якщо всі заходи будуть проводитись у лабораторії, то можна придбати стаціонарне обладнання засипного типу. Для досягнення потрібного ефекту обов'язково встановлюється рівень вологості до просушування та після.

Якщо потрібно виконувати процедури на віддаленому об'єкті, можна користуватися портативними пристроями. Таке обладнання можна транспортувати на певну відстань.

Щоб отримати точніші результати, краще проводити кілька видів досліджень. На підставі отриманих даних можна зробити висновок про необхідність додаткового сушіння та особливості зберігання.