За два тижні, 16 квітня, православні християни відзначатимуть Великдень. На Великдень завершується один із тривалих постів, і віруючі можуть розговітися – їсти скоромну їжу.

Орієнтовні ціни на основні продукти у Харкові:

  • пшеничне борошно вищого ґатунку – 15-25 грн./кг;
  • цукор – 33-38 грн./кг;
  • яйця курячі – 60-80 грн./дес.;
  • яловичина – від 130 (телятина борщова) до 230-240 (відбивна) грн/кг;
  • свинина – від 70-100 (рулька) до 200 (відбивна, ошийок) грн./кг;
  • курятина – тушка від 85 до 115 грн/кг;
  • сир – від 280-290 до 1200-1300 грн./кг., за бажання можна купити і дорожче;
  • вино – найдешевше вино можна знайти менш ніж за 100 грн. за пляшку 0,7 л; основний масив пропозицій “щось краще” вміщується у 180-300 грн.; наступний спектр – 300–1000 грн.; вино дорожче рідко зустрічаються в мережевих супермаркетах;
  • огірки – 106-215 грн/кг;
  • помідори – 83-149 грн/кг;
  • дріжджі сухі – близько 35 грн./100 г;
  • свіжі дріжджі – 12 грн/100 г;
  • ванілін – 7 грн./2 г;
  • родзинки - від 130 до 180 грн. / кг;
  • молоко – 40-50 грн./л;
  • вершкове масло – 65-115 грн./200 г.

Слід враховувати, що напередодні свят попит на продукти дещо зростає. Магазини нерідко реагують підвищення попиту підвищенням цін.

Одним з головних атрибутів святкового столу є паска. На нього потрібно:

  • молоко – 500 мл (приблизно 25 грн.);
  • пшеничне борошно – 1 кг (25 грн.);
  • вершкове масло - 200 г (приблизно 80 грн.);
  • цукор – 300 гр. (приблизно 12 грн.);
  • яйця – 6 шт. (36 грн.)
  • сухі дріжджі – 12 г (вартість незначна, можна не враховувати)
  • родзинки - 275 г (приблизно 40 грн.);
  • ванільний цукор – 1 чайна ложка (10 грн.);
  • сіль за смаком.

Цієї кількості продуктів вистачить на шість невеликих пасок вагою до 300 г. Загальна вартість – близько 230 грн. Одна така паска, створена власними силами, коштуватиме до 40 грн.